Batch #1, Pilsner Ale

Remy Hagnars side


Den andre batchen ble et relativt vellykket forsøk på produksjon av en ale som skulle smake tilnærmet en god pils i den grad det er mulig å lage overgjæret pils. Vi er ikke tilhengere av bitre øl a la Indian Pale Ale. Lav bitterhet med noe smak av humle var dermed også et mål.

Vanskelig å navngi en slik øl, men jeg havnet på "Batch # 1, Pilsner Ale"

Vi benyttet humleblomst (ikke pellets) i dette forsøket


Batch: ca 25 liter

Mesketid: 90 - 120  min ved 66˚C

Koketid: 45 minutter (for kort, bør visst være minimum 60 min)

Alkoholnivå  ble beregnet til omlag 4,2% (basert på Oechelverdier under produksjonen)


Ingrediense

Mesk

Korn (all grain), noe malt hos forhandler, litt ble forsøkt knust hjemme - uten videre hell siden vi ikke har maltmølle.

1,0 kg Castle Malting Vienna (EBC 5 – 7)

2,0 kg Weyermann Premium Pilsner (EBC 2-3)

1,0 kg Castle Malting Aroma (EBC 150)

1,0 kg Castle Malting Munchener malt (EBC 25)

1,0 kg Castle Malting Diastatic (EBC 2,5 - 4,1)



Koking - totalt  45 minutter (MEN koketiden burde nok vært minst en time)

Humle (blomst)

5 gram Styrian Golding (45 min)

5 gram Hallertau Perle (45 min)

5 gram Magnum  (15 min)

20 gram Fuggles (5 min)

10 gram Hallertau Perle (5 min)

20 gram Fuggles (0 min)

20 gram Hallertau Perle (0 min) 






Alt korn ble helt oppi  Beer brew 30 (gen. 3) og tilsatt 20(?) liter vann (73˚C).

Dette ble blandet godt sammen og fikk meske i 90 minutter ved 66˚C.


Deretter ble mesken skylt med ca 12 liter vann som var ca 75˚C.

Mot slutten av prosessen sirkulerte vi "vørter" over "kornet" , en periode på 10-15 minutter.


Vi tilsatte deretter ca 3-4 liter vann for å få ca 27 liter i "gryta".


Gravity____________ Disse målene har jeg ikke for hånden akkurat nå...


Gjæren som ble brukt var 1 pk. tørrgjær for Ale (Usikker på hvilken type det var)


Før tapping over i gjæringsspannet, så vørteren ut som  diaré.

Gjæring i utebod ved omlag15-20˚C det meste av tiden.

Gjæringsprosessen tok  omlag 9 dager(?), men trolig lå det en del gjær i dvale.

Vi har basert oss på gjæringen er ferdig  når det slutter å "ploppe" i gjærlåsen - dette er ikke nødvendigvis riktig.


Utbytte omtrent som ved vår produksjon av American Amber Ale. Totalt: ca 24 liter.


Flasketapping ble utført den xx dagen.

Tilsatt ca 6g sukker per liter (sukkerlake)

Det ble selvsagt tatt en smaksprøve av ølen denne gangen også.

Det virket som at det smakte omtrent hva som var målet - en øl med lav bitterhet med smak av humle og pils.

Ølen ble mørkere enn vanlig pils.


Flaskene fikk stå ved romtemperatur for å la restgjæren produsere litt kullsyre.

Deretter burde ølen stå kjølig i omlag "minimum" 30 dager for modning og klarning.

Dette ble utført, men flaskene ble oppbevart i stua ved romtemperatur.

Etter hvert viste det seg at det nok ikke er optimal temperatur, siden ølen ble rimelig "aktiv" etter hvert som tiden gikk.

Når jeg nå (et år etter produksjon) åpner en flaske er det kun ca 10 -15 % igjen av innholdet i flasken etter at "geysiren" er ferdig. 


Tilbakemelding på smaken av denne ølen er at den minner om vørterøl - noe jeg ikke kan ta stilling til, siden jeg til dags dato aldri har drukket en dråpe vørterøl.


Dersom vi også skal ha poengsum på dette, vet jeg ikke hva man går ut fra, men jeg kan alltids prøve meg på  http://www.bjcp.org/docs/SCP_BeerScoreSheet.pdf

Jeg kom frem til en score på 21/50- noe vi må si oss relativt fornøyd med etter første egenkomponerte batch.

Når det er sagt, aner jeg ikke noe om å poengi øl - og jeg vet heller ikke hvilken "klasse" man kan sammenlikne med - så det er litt lotto disse tallene.