Oppskrift-American Amber Ale

Remy Hagnars side


Vi begynte med en "American Amber Ale" (Bryggeland)

Batch: 25 liter

Mesketid: 75 min ved 65˚C

Koketid: 60 minutter

(Navn på alle trinn er litt usikre enda, men det er rimelig greit forklart hva som er gjort).

Ingrediense

Mesk

Korn (all grain), innveid, blandet og malt av Bryggeland)

5,0 kg Pale malt (Weyermann) (6,5 EBC)

0,5 kg  Biscuit malt (45,3 EBC)

0,25 kg Caramunich III (Weyermann, 139,9 EBC)

0,25 kg Special B malt (354,6 EBC)

0,20 kg Carapils (Briess, 3,0 EBC)


Koking - totalt 60 minutter

Humle (pellets)

25 gram Amarillo (9,20%) - koketid 60 min

50 gram Amarillo (9,20%) - koketid 2 minutter


Alt korn ble helt oppi meskeinnsatsen i vår nyinnkjøpte Beer brew 30 (gen. 3) og tilsatt 20 liter vann (73˚C). Dette ble blandet godt sammen og fikk meske i 75 minutter ved 65˚C.


Deretter ble mesken "vasket"/skylt (fly sparge) med ca 12 liter vann som var ca 75˚C.

(under meskingen gikk termostaten til Beer brew 30 amok og er ikke lenger til å stole på. Heldigvis hadde vi et eksternt termometer i tilegg, så vi hadde kontroll på temperaturen under hele prosessen.

Mot slutten av prosessen sirkulerte vi "vørter" over "kornet" , en periode på 10-15 minutter.


Vi tilsatte deretter ca 3 liter vann for å få 27 liter i "gryta".


Estimert "Pre-boil gravity": 1,053 SG. FASIT: 1,055 SG (så dette lover bra).


Med en gang det begynte å koke skrudde vi ned effekten til omlag 50 % av full effekt, noe som ga oss en fin og rolig koking uten fare for at det skulle koke over.


Estimert "Post-boil gravity": 1,055 SG. FASIT: 1,057 SG (så dette lover fortsatt bra).


Vi sitter nå igjen med en vørter som er alt for varm.

Vi koblet spiralkjøleren til hageslangen og det hele var nedkjølt på omlag 30 minutter. Dette kunne nok ha gått fortere med større trykk, men vi manglet passende kobling mellom hageslange og spiralkjøleren, så vi måtte feste dem med bruk av tape. Det funket det også.


Mens vørteren står og kjøler seg begynner det å regne (vi jobber utendørs), etter hvert også torden med strømbrudd. Vi blir også observante på at brunsnegler og leopardsnegler elsker duften av mesk og vørter. Vi digger ikke snegler. I den forbindelse kan det nevnes at Steri San ser ut til å være et ypperlig middel mot snegler - jeg har i hvert fall ikke sett en eneste snegle på terrassen etter at vi helte ut mengder av steriliseringsvæske utover terrassegulvet.


Vørteren blir etter hvert kald nok og vi siler vørteren over i gjæringsspann. Vi benytter tesil og dørslag som sil.


Batch størrelsen er på 25 liter. Vi fikk 25 liter ut og tilsatte dermed ikke mer vann.


Gjæren som ble brukt var 1 pk. tørrgjær (oppskriften sier American Ale II), men jeg innbiller meg at vi brukte en annen type (posen var rosa - om jeg husker riktig).


Gjæring i utebod ved omlag 20˚C det meste av tiden. Væromslaget de siste dagene gjør at de siste dagers gjæring har foregått ved litt lavere temperatur. Gjæringen tok aldri helt av (maks ca 100 "plopp" per minutt), men dette er trolig bare positivt.

Gjæringsprosessen tok 11 dager.


Final gravity: 1,020

Det ble tilsatt 150 gram sukker (tykk sukkerlake) for "karbonering" på flaske.

Utbytte: 47 x 0,5 liter og 2x0,33 liter. Totalt: ca 24 liter.

(antar det blir en del ekstra "grums" i de siste flaskene, men fint lite gikk til spille :)

Flasketapping ble utført den 13. dagen (28.06.2014).

Det ble selvsagt tatt en smaksprøve av ølen. Virket som at det smakte som det skal, men er ikke en øl jeg foretrekker å drikke.


Nå gjenstår det kun å la flaskene stå ved romtemperatur for å la restgjæren produsere litt kullsyre. Deretter blir det å sette ølet kjølig i omlag "minimum" 30 dager for modning og klarning.


10.11.2014: Etter å ha smakt meg gjennom en del flasker av denne første batchen, må jeg si jeg er imponert over ølen.

Jeg mener fortsatt at det ikke er en favoritt-øl i form av å drikke masse av denne, men det er et skikkelig godt øl!

Bitterheten jeg fryktet mest er ikke alt for høy, men er der absolutt. Litt usikker om jeg skal bevege meg ut på tynn is og beskrive smakene. Jeg har blitt fortalt at det er hint av det ene og det andre - jeg lar det være med det i denne omgang. Kun fått positive tilbakemeldinger.


Dersom vi også skal ha poengsum på dette, vet jeg ikke hva man går ut fra, men jeg kan alltids prøve meg på  http://www.bjcp.org/docs/SCP_BeerScoreSheet.pdf

Jeg kom fre til en score på 39/50 (Excellent - Exemplifies style well, requires minor fine-tuning) - noe vi må si oss fornøyd med etter første batch, men skal si at dette er første gang jeg bedømmer øl og siden jeg ikke sitter med et glass i hånden nå er poeng gitt ut fra hva jeg mener å huske - en litt "farlig" måte å bedømme drikke.